Bekämpa ogräs och skadedjur effektivt med hjälp av en ryggspruta

Ryggsprutan är till för att motverka ogräs och skadedjur, och bärs precis som namnet antyder på ryggen. Den är ypperligt lämpad för trädgårdsskötsel. Det finns mängder av olika fabrikat och det görs skillnad på elektriska samt manuella sprutor. Vet man med sig att man till exempel ska jobba på hustak bör man använda en elektrisk spruta för att inte riskera ostadighet som kan uppstå när man handpumpar en manuell spruta.

En tumregel är att ju mer pengar man lägger ut på sin ryggspruta desto högre kvalitet får man. Bortsett från det så kan man välja variant utifrån lite olika faktorer. En del kanske vet med sig att de inte kommer nyttja ryggsprutan särskilt mycket medan andra har för syfte att använda sprutan mer regelbundet. En del väljer ryggsprutor helt å hållet efter hur högt tryck ryggsprutan kan åstadkomma.

En ryggspruta brukar tåla både bensalklorid och vanligt ogräsmedel. Men det gäller att vara noga med att kolla upp att vissa ogräsmedel är förenliga med ryggsprutan. I annat fall finns en risk att den förstörs. Eftersom pumpen är en huvudsaklig del så förstörs hela sprutan. I många fall gäller ingen garanti för ryggsprutan om man häller i något medel som inte är passande.

Vissa packningar i pumpen kan vara känsliga mot exempelvis järnsulfat, vilket många mossmedel brukar innehålla. Dock går det att införskaffa nya packningar åt vissa ryggsprutor vilket medför bättre hållbarhet och längre varaktighet.

Det är viktigt att göra rent ryggsprutan ordentligt efter bruk eftersom det annars kan bli stopp i den. Ifall den inte är rengjord och får stå för länge så finns det en risk att medlet tätar till munstycket. Så man bör hela tiden ta för vana att tömma ryggsprutan vid bruk. Det bästa sättet är att hälla i ca en liter vatten utspätt med lite diskmedel för att vara säker på att den är tömd.

Ett exempel på en elektrisk ryggspruta som är eftertraktad på marknaden är Taiwan som är utrustad med finesser som saknas på mycket dyrare ryggsprutor. Den har inbyggd batterimätare och sprutlansen är i aluminium med kopplingar. Munstyckena är i mässing.

7-amperes 12-voltsbatteri med tillhörande automatisk laddare ingår dessutom. Beroende på munstycke och lanslängd så kan Taiwan uppnå ett tryck på mellan 2-4 bar. En laddning räcker relativt långt och åtskilliga kvadratmeter i minuten kan sprutas.

Det är möjligt att köpa till 1,8 meter långa förlängningslansar i aluminium. Den är utrustad med stoppade bärselar och är därutöver ergonomiskt byggd. Sprutan rymmer 17 liter.

Det finns en manuell variant som heter LS från Taiwan och även kommer med massa finesser till lågt pris. Bara ett fåtal pumptryck räcker för ett tryck uppåt 2-4 bar tack vare den integrerade effektpumpen. LS har filter i både lansen och påhället, och tvärlans med 2 munstycken medföljer kostnadsfritt förutom vanliga munstycken. Pumphandtaget är justerbart till både höger samt vänster sida.

En annan professionell ryggspruta är den handpumpade Vermorel manuell Pro. Den kan pumpa upp till 5 bars tryck vilket är mer än många övriga ryggsprutor på marknaden. Trots att den inte är elektrisk kan den hålla samma flödeshastighet. Flödet kommer förbli lika ifall man exempelvis ställer in trycket på 3-4 bar och pumpar till 5 bar. Vermorel manuell Pro rymmer 16 liter.

Tvärställt sprutlans med tre olika munstycken, och 3,6 meters förlängningslans medföljer. För bärremmar och midjerem finns det snabbinställningar. Dessutom kan man välja på vilken sida man vill sätta upp pumphandtaget. Selen är ergonomisk och tillverkad av ryggsäckstillverkaren Lafuma som är kända för att tillverka stoppade bärselar och midjerem.

En elektrisk version från samma tillverkare heter Vermorel 2000. Den har ett stadigvarande tryck oupphörligen och den behöver såklart aldrig pumpas. Den är därför bra lämpad för att användas om man arbetar på höga takhöjder.

För att öka alternativt minska flödet kan man byta ut till ett munstycke med större eller mindre öppning. Den har tre olika arbetshastigheter samt en tvärställd sprutlans med tre munstycken som kan kopplas på vid behov. Det är möjligt att använda ryggsprutan i upp till 8 timmar under förutsättning att batteriet är fulladdat.

Fastän den rymmer 18 liter så fungerar den bäst när man enbart fyller på 11 liter. För att inte fylla på för mycket finns det en märkning.

Vermorel 2000 kommer komplett med ställbar sprutlans 0,6-1,2, de vanligaste munstyckena och flatstråle. Det medföljer en batteriladdare och ett 12-voltsbatteri. Den har en ergonomiskt byggd sele som är konstruerad av ryggsäckstillverkaren Lafuma. Bärselen har en egen ställning och bärselarna och midjeremmen är stoppade.