Elektriska och manuella ryggsprutor

För att motarbeta ogräs och skadedjur effektivt kan en ryggspruta användas. Ryggsprutorna på marknaden är otaliga och vilken variant man bör välja beror på lite skilda faktorer. Men över lag kan man säga att pris och kvalitet går hand i hand. Man bör därför fundera noga på hur ofta man kommer använda ryggsprutan och utifrån det hur mycket pengar man är beredd på att lägga ut. När man vet med sig att ryggsprutan ska användas mer kontinuerligt så är det en god plan att lägga mer pengar på en extra bra spruta.

Vanligen tål ryggsprutan vanligt ogräsmedel samt bensalkonklorid. Är ogräsmedlet av speciell typ bör man efterforska ifall det är kompatibelt med ryggsprutan för att inte riskera att ha sönder den. Pumpen i ryggsprutan är en huvudsaklig komponent och går den sönder är hela ryggsprutan förstörd. Det finns packningar i pumpen som kan vara känslig mot exempelvis järnsulfat som används i många mossmedel. Tyvärr brukar inte garantin vara giltig om man häller i medel som ryggsprutan inte är avsedd för. För vissa ryggsprutor finns det möjlighet att köpa nya packningar till ryggsprutan vilket såklart förlänger både hållbarhet och livslängd.

Det kan bli stopp i ryggsprutan om man slarvar med rengöringen. Man ska också tänka på att inte lämna kvar ogräsmedel i sprutan. Om den får stå för länge så kan medlet fylla till munstycket. När Sprutan har använts bör man ta för vana att jämt tömma den. Ett tips är att man häller i ca en liter vatten utblandat med en aning diskmedel för att slippa eventuella problem.

Det finns att välja mellan manuella och elektriska ryggsprutor, och nedan följer några exempel:

En professionell handpumpad ryggspruta är Vermorel manuell Pro. Bland annat medföljer tvärställt sprutlans med tre skilda munstycken, och 3,6 meters förlängningslans. Det finns snabbinställningar för bärremmar och midjerem. Ryggsprutans sele är ergonomisk och tillverkad av ryggsäckstillverkaren Lafuma som är kända för att göra stoppade bärselar och midjerem. Bärselen är placerad på en egen ställning. Det finns även möjlighet att välja på vilken sida man vill montera pumphandtaget.

Vermorel manuell Pro kan pumpa upp till 5 bars tryck vilket är bra i förhållande till att många övriga ryggsprutor vanligtvis pumpas upp till 4 bar. Den kan hålla samma flödeshastighet trots att den inte är elektrisk. Ifall man exempelvis ställer in trycket på 3-4 bar och pumpar till 5 bar så kommer flödet vara samma oavbrutet. Ryggsprutan rymmer 16 liter.

Det finns även en elektisk variant från samma tillverkare som heter Vermorel 2000. Den medför givetvis att man aldrig behöver pumpa och den håller samma tryck oupphörligen. En elektrisk spruta är av säkerhetsskäl obligatorisk om man ska genomföra arbeten på hustak. Vid sådana tillfällen kan det vara risk för olycka om man måste pumpa.

Ifall man byter till ett munstycke med större alternativt mindre hål så är det möjligt att öka eller minska flödet. Ryggsprutan har tre skilda arbetshastigheter och en tvärställd sprutlans med tre munstycken kan kopplas på. När ryggsprutans batteri är fulladdat kan den användas i upp till 8 timmar. Även om Vermorel 2000 rymmer 18 liter så jobbar den som bäst när man enbart fyller på 11 liter.

Det finns en märkning för det. Ryggsprutan levereras komplett med ställbar sprutlans 0,6-1,2 meter och med de vanligaste munstyckena inklusive flatstråle. Till ryggsprutan medföljer en batteriladdare och ett 12-voltsbatteri ingår. Liksom Vermorel manuell Pro så är selen ergonomiskt byggd av ryggsäckstillverkaren Lafuma. Bärselen är placerad på egen ställning och bärselar och midjerem är stoppade.

Ytterligare ett exempel på en elektrisk ryggspruta som är eftertraktad på marknaden är Taiwan. Det är en riktig proffsmodell till ett riktigt lågt pris. Faktum är att Taiwan är utrustad med finesser som fattas på betydligt dyrare ryggsprutor. Några av egenskaperna är att den har inbyggd batterimätare, sprutlansen är i aluminium med kopplingar och munstycken i mässing.

De vanligaste munstyckena ingår och 7-amperes 12-voltsbatteri med tillhörande automatisk laddare. Ryggsprutans tryck är mellan 2-4 bar beroende på munstycke och lanslängd. Taiwan rymmer 17 liter. Genom att ständigt trycka så är det överflödigt att pumpa, och en laddning räcker förhållandevis lång tid. Ifall sprutan är igång hela tiden kan flera kvadratmeter i minuten sprutas. Många stycken kan kopplas ihop och 1,8 meters förlängningslansar i aluminium finns att handla till som extra komplement. Ryggsprutans sele har stoppade bärselar och är dessutom ergonomiskt byggd.

Den manuella ryggsrutan LS från Taiwan har massvis finesser till lågt pris. Den är utrustad med en effektpump så att bara enstaka pumptag är nog för att få upp trycket till 2-4 bar. Den är utrustad med filter i både lansen och påhället. Tvärlans inklusive 2 munstycken medföljer kostnadsfritt men även vanliga munstycken. Ryggprutans bärsele är komfortabel men inte stoppad. Det är möjligt att justera pumphandtaget till både höger och vänster sida. Bruksanvisningen som medföljer är på engelska.